Który wkład jest lepszy: z włókniny polipropylenowej czy ze sznurka polipropylenowego? Jaka jest różnica w zastosowaniu?


Wkłady sznurkowe są wykonane z czystego sznurka polipropylenowego nawiniętego w taki sposób, że gęstość wkładu rośnie w kierunku rdzenia. Są one przeznaczone do wstępnej filtracji zawiesin i osadów, które mogą powodować uszkodzenia urządzeń grzewczych i urządzeń AGD. Zatrzymują zanieczyszczenia mechaniczne o grubości ziaren od 1, do 100 mikronów. Wkłady te są najnowszą generacją wkładów mechanicznych usuwających piasek, rdzę i inne osady znajdujące się w wodzie wodociągowej. Cechują się  ogromną chłonnością zanieczyszczeń.

Włóknina polipropylenowa ma konsystencję pianki zawierającej mikropęcherzyki. Włóknina polipropylenowa jest odporna na działanie chemikaliów i rozwój mikroorganizmów, a specjalna technologia produkcji zapewnia dokładną filtrację osadów o grubości od 1 do 50 mikronów. W zależności od mikronażu wkładu można filtrować zanieczyszczenia o wielkości 1, 5, 20 lub 50 mikronów. W odróżnieniu od wkładów ze sznurka polipropylenowego, wkłady z włókniny polipropylenowej mogą się zapychać. Powoduje to duży spadek ciśnienia, co jest znakiem do wymiany wkładu.