Objawy:
1. Osad na elementach grzewczych urządzeń AGD
2. Sucha skóra, szorstkie włosy po kąpieli
3. Mydlany osad na dnie zlewu lub wanny
4. Materiały po praniu są bardzo sztywne i nieprzyjemne w dotyku
Przyczyna:
Określenie "twarda woda" oznacza, że zawiera ona więcej substancji mineralnych, szczególnie wapnia i magnezu. Innymi słowy, gdy woda zawiera znaczną ilość magnezu i wapnia, określamy ją mianem „twardej”. "Twarda woda" zatyka rury i utrudnia pienienie się mydła oraz innych środków myjących w wodzie. Stopień twardości wody rośnie wraz ze wzrostem stężenia wapnia i magnezu rozpuszczonego w wodzie. Magnez i wapń występują w postaci jonów dodatnich.
Z uwagi na rodzaj soli powodującej twardość wody wyróżniamy twardość węglanową (przemijającą) i niewęglanową (stałą).
Twardość węglanowa - zwana również twardością przemijającą, jest wynikiem obecności w wodzie łatwo rozpuszczalnych i termicznie niestabilnych soli wodorowęglanowych Mg(HCO3)2 lub Ca(HCO3)2, usuwanych w procesie gotowania w wyniku ich przemiany do trudno rozpuszczalnych soli węglanowych MgCO3 lub CaCO3, wytrącających się podczas gotowania/wrzenia (kamień kotłowy).
Twardość niewęglanowa - tak zwana stała - jest wynikiem obecności chlorków, siarczanów, krzemianów, azotanów oraz innych soli wapnia i magnezu.
Twardość ogólna - jest sumą twardości węglanowej i niewęglanowej.
Dodatkowo wyróżniamy rodzaje twardości według kationów: twardość wapniową, twardość magnezową, a także ich sumę jako twardość ogólną.
Twardość wody w znacznym stopniu zależy od zawartości Ca2+ i Mg2+ stąd też podział twardości wody na twardość wapniową i magnezową.
Skala twardości wody:
Twardość ogólna | |
oN stopnie niemieckie | skala twardości |
0 - 5 | bardzo miękka |
5 - 10 | miękka |
10 - 15 | o średniej twardości |
15 - 20 | o znacznej twardości |
20 - 25 | twarda |
powyżej 30 | bardzo twarda |
Wyrażanie twardości wody
Na terenie Polski oraz Europy Środkowej i Wschodniej powszechnie przyjmuje się za jednostkę twardości wody stopień niemiecki (oN).
1oN wyraża ilość jonów wapnia i magnezu równoważną zawartości 10 mg CaO w 1 dm3 wody. Jednostki określające twardość wody nie zostały ustandaryzowane. Poniższa tabela przedstawia przelicznik jednostek twardości wody.
Jednostka | mg/dm3 CaCO3 | mval/dm3 | Stopień niemiecki | Stopień francuski | Stopień brytyjski |
mg/dm3 CaCO3 | 1 | 50.4 | 0.056 | 0.10 | 0.70 |
mval/dm3 | 50.04 | 1 | 2.804 | 5.00 | 3.504 |
Stopień niemiecki | 17.84 | 0.375 | 1 | 1.784 | 1.249 |
Stopień francuski | 10 | 0.200 | 0.560 | 1 | 0.700 |
Stopień brytyjski | 14.28 | 0.285 | 0.800 | 1.428 | 1 |
1 mval/dm3 = 20,04 mg/dm3 Ca2+ = 50,04 mg/dm3 CaCO3
stopień niemiecki: 1oN = 10 mg/dm3 CaO = 17,84 mg/dm3 CaCO3
stopień francuski: 1oF = 1000 mg/100cm3 CaO = 10,0 mg/dm3 CaCO3
stopień brytyjski: 1ouncja/galon = 14,28 mg/dm3 CaCO3
W USA twardośc wody wyraża się w ppm (parts per milion), co odpowiada liczbie miligramów CaCO3 w dm3 wody (jednostka umowna).
Wpływ na zdrowie:
Wpływa na nadmierne wysuszanie skóry. Spożywana woda o dużej ilości jonów wapnia i magnezu może spowodować powstanie kamienia nerkowego lub kamieni woreczka żółciowego.